Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
 

Célok és törekvések

Az archívum létrehozóinak célja és elhivatottsága

A légifelvételek digitalizálásának és egybegyűjtésének, közös rendszerben történő adatbázisba foglalásának alapvető célja a felvételek minőségi archiválása, illetve, a maximális adatkinyerés lehetőségének megteremtése. A kisfelbontású, nem biztosított geometriájú digitalizálás a felvételek praktikus eltárolásának hamis látszatát keltette, és kutatómunkánk során gyakran találkoztunk olyan digitális felvételekkel, amelyeket az ezredforduló környékén gyenge minőségben digitalizáltak, majd az eredeti negatív, vagy papír alapú hordozót megsemmisítették, selejtezték. Publikációs tevékenységünk során igyekeztünk támpontokat nyújtani a különböző anyagokkal történő megfelelő eljárások kapcsán, és bár a múzeumok és nagyobb fényképarchívumok esetében pozitív tapasztalataink voltak, a kezdeti tárgyalások és magángyűjtemények átnézése után egyetértés született arról, hogy a felvételek hosszútávú fennmaradásának záloga a digitális archívum megszervezése. Célunk egy szigorú szabványok szerint működő laboratórium és adatrögzítési módszer felállítása volt, amelyet a projekt résztvevői közhasznú jelleggel építettek ki 2007-től. A felvételek felkutatása során nagy gondossággal eljáró szakemberek fotogrammetriával, légi felmérésekkel foglalkozó szervezetekből kerültek ki, és a felvételek készítési körülményeinek, megrendelői körének ismeretében derítették fel a változó hordozón, állapotban és minőségben megőrzött anyagokat. A digitalizálással párhuzamosan folyt az adatbázis felállítása, a felvételek folyamatos rendszerezése. További célunk az archív felvételek megőrzésének, az archívum fenntartásának, további felvételek gyűjtésének folytatása, és az anyagi háttér megteremtése mindehhez. Erre szolgál a gyűjteményrendszer webáruház jellege. A gyűjteményrendszer több múzeum és gyűjtő részgyűjteményeiből épül fel, és bár a digitalizálást az Interpect Csoport munkatársai végezték, a felvételek megőrzése, tulajdonjogai alapján a részgyűjtemények digitális anyagai közös licenszelésűek. Ilyen esetekben a származási archívum és a digitális archiváló csoport is részesül a bevételből, amelyet az Interspect Csoport teljes egészében az archívum bővítésére és fenntartására áldoz.

Digitalizálási munkálatok

A felvételek változó állapotban kerülek elő, ezért az állapotuk szerint különböző kategóriákba soroljuk azokat:
Ép: A felvétel teljes felülete fennmaradt és nem tapasztalható rekonstruálhatatlan elváltozás, a felvétel éles és jól exponált
Felület sérült: A felvétel hordozófelülete megsérült, foltos, kopott
Hiányos: A felvétel egy része kiszakadt, letörött és elveszett
Törött: A felvétel eltört, elszakadt, de a teljes felülete rekonstruálható
Életlen: A felvétel készítésekor nem volt megfelelő a fókusz, vagy bemozdult a fényképezőgép
Világos: a felvétel túlexponált
Sötét: A felvétel alulexponált

Kameratengely: A térképészeti, távérzékelési, földmegfigyelési célból készített függőleges kameratengelyű felvételek a repülőgépről hozzávetőlegesen merőlegesen lefelé irányuló fényképezőgéppel készültek. A perspektív légifelvételek ferde kameratengellyel, azaz dőlt szögből ábrázolják a tájat. Az archívum számos terepi (helyszíni) felvételt is tartalmaz, különböző repülési, műszaki, illetve tudományos tárgykörökben.
 A felvételek spektruma azt fejezi ki, hogy az elektromágneses hullámok mely tartományára érzékeny filmre / vagy képérzékelővel készítették a felvételt, az milyen színképet rögzít.

Webáruház készítés