Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
 

Útmutató

Több ezer nagyfelbontású légifelvételt tartalmazó adatbázisunk 2013-óta érhető el. 
A felhasználó keresgélhet az általa jól ismert helyek között, és megnézheti, milyen volt a táj nyolcvan, vagy harminc évvel ezelőtt. A felvételek név szerint, a készítés helye szerint, a készítés ideje és a készítők szerint is kereshetőek, csoportosíthatóak.

A felvételek felbontása és fájlformátuma:
Az archív felvételek digitalizálása a teljes minőség érdekében minden esetben az analóg képből kinyerhető legnagyobb részletesség feletti felbontásban történik, ezért a teljes méretűre nagyított digitális fájl esetenként életlennek tűnhet. Ezért számolni kell azzal, hogy a fényképek az adatbázisban megadott pixelfelbontásnál valamivel kisebb képméretben esztétikusak, élesek. Vannak azonban olyan többlet képi információk, amelyek a nagyobb felbontásban digitalizált képeken tárulkoznak fel, a felvétel így teljes értékű. (A nagyrészletességű digitalizálásnak különösen a vegetáció és felszínborítás változás elemzéseknél van jelentősége.) A felvételek digitális formában, az adatbázisban feltüntetett felbontású TIF formátumú fájlként állnak rendelkezésre. A különböző helyekről összegyűjtött felvételek közül némelyek a hosszú tárolás és felhasználás során megsérültek, karcolódtak, fakultak, egyes fényképek állapota nem volt kifogástalan. Ezért az épnek nem tekinthető felvételek esetében a sérülés típusát rögzítettük az adatbázisban.
 


A felvételek állapotát jellemző besorolások a következők:

Ép: A felvétel teljes felülete fennmaradt és nem tapasztalható rekonstruálhatatlan elváltozás, a felvétel éles és jól exponált 

Felület sérült: A felvétel hordozófelülete megsérült, foltos, kopott 

Hiányos: A felvétel egy része kiszakadt, letörött és elveszett 

Törött: A felvétel eltört, elszakadt, de a teljes felülete rekonstruálható 

Életlen: A felvétel készítésekor nem volt megfelelő a fókusz, vagy bemozdult a fényképezőgép 

Világos: a felvétel túlexponált 

Sötét: A felvétel alulexponált

A felvételek spektrális tulajdonságait jellemző besorolások a következők:

 Színes (RGB): Az emberi szem számára látható színképtartományban készült, valósszínes felvételek, amelyeket digitálisan a vörös, zöld és kék csatornák (R,G,B) írnak le az egyes pixeleken.

Pankromatikus fekete-fehér: Olyan fekete-fehér felvételek, amelyek nagyjából a teljes látható színképet átfogó spektrum tartományban érzékeny hordozóra képződtek le. 

Multispektrális felvételek (MS): Olyan felvételek, amelyek 4, vagy annál több csatornából épülnek fel, legtöbb esetben az emberi szem által látható spektrum tartományon kívül felvett csatornát is tartalmaznak

Közeli infravörös felvételek: Olyan fénykép felvételek, amelyek az elektromágneses spektrum közeli infravörös (NIR) tartományában rögzítenek

Színes infravörös kompozit: CIR, olyan színes fényképfelvétel, kompozit kép, amely a közeli infravörös, a vörös és a zöld csatornákból képez ún. hamisszínes háromcsatornás felvételt 

Termális felvételek: Hőtérképek

Hiperspektrális felvételek: HS, olyan felvételek, amelyek hetvennél több képcsatornát tartalmaznak

Radar: Radarképek és radar felvételkből levezetett állományok

LiDAR: Lézerszkennelt pontfelhők és kiegészítő állományaik

Vektorgrafikus térképek: Olyan digitális tematikus térképek, amelyek három fő típusba oszthatók: pont, vonal és felület típusú elemekből épülhetnek fel. A téradatbázist a geometriai elemekhez kapcsolt adatok építik fel.

 

 

A felvételeket a felvevő berendezés helyzete alapján a következő kategóriákba soroljuk:

 

Függőleges: Fentről lefelé, közel függőleges kameratengellyel készült felvételek

Perspektív: Dőlt szögben készített látványképek

 

 

Térkép vagy csak fotó?

 

Georeferált: A georeferált felvétel olyan ortofotó, vagy síktranszformátum, amely a képtartalmat földrajzi vetületben jeleníti meg, a felvétel pixeleihez földrajzi koordinátákat rendeltünk, így az bármilyen szabványos térinformatikai szoftverrel megnyitva térképként viselkedik.

 

 

A felvételeket az eredeti hordozófelület alapján a következő kategóriákba soroljuk:

 

13 x 18 cm  üvegnegatív: Az első világháborúban rendszeresített, és Magyarországon az 1930-as évekig alkalmazott 18 x 13 cm méretű üvegnegatívról digitalizált felvételek

Egyéb üvegnegatív: Más méretű üvegnegatívról digitalizált felvételek

Filmnegatív: Negatív filmről digitalizált felvételek

Dia: Diapozitívról digitalizált felvételek

Papír: Papír alapú hordozóról digitalizált felvételek. Ide tartoznak a fára és fémlemezre kasírozott papírképek is.

Digitális: Digitális képérzékelőn megalkotott felvételek.

 

Felbontás: A kép két oldalhosszúságának pixelsorban megadott mérete.

 

Nyilvántartási szám: A termék leírásánál az „Adatok” fülre kattintva elérhető az adott termék „Cikkszáma”, amely segítségével a termék a későbbiekben azonosítható.

 

A felvételek digitális formában, általában az adatbázisban feltüntetett felbontású TIF formátumú fájlként állnak rendelkezésre, de bizonyos esetekben a benyújtó jpg formátumban teszi elérhetővé a felvételeit.


A megrendelt felvételhez helyreállítás, digitális tisztítás, színkorrekció rendelhető. A korrekciókra vonatkozó igény jelzése:
Kapcsolatfelvétel 

Részletes útmutató az általános szerződési feltételekben olvasható

Webáruház készítés