Új jelszó kérése
 

Útmutató

Több ezer nagyfelbontású légifelvételt tartalmazó adatbázisunk 2013-óta érhető el. 
A felhasználó keresgélhet az általa jól ismert helyek között, és megnézheti, milyen volt a táj nyolcvan, vagy harminc évvel ezelőtt. A felvételek név szerint, a készítés helye szerint, a készítés ideje és a készítők szerint is kereshetőek, csoportosíthatóak.

A felvételek felbontása és fájlformátuma:
Az archív felvételek digitalizálása a teljes minőség érdekében minden esetben az analóg képből kinyerhető legnagyobb részletesség feletti felbontásban történik, ezért a teljes méretűre nagyított digitális fájl esetenként életlennek tűnhet. Ezért számolni kell azzal, hogy a fényképek az adatbázisban megadott pixelfelbontásnál valamivel kisebb képméretben esztétikusak, élesek. Vannak azonban olyan többlet képi információk, amelyek a nagyobb felbontásban digitalizált képeken tárulkoznak fel, a felvétel így teljes értékű. (A nagyrészletességű digitalizálásnak különösen a vegetáció és felszínborítás változás elemzéseknél van jelentősége.) A felvételek digitális formában, az adatbázisban feltüntetett felbontású TIF formátumú fájlként állnak rendelkezésre. A különböző helyekről összegyűjtött felvételek közül némelyek a hosszú tárolás és felhasználás során megsérültek, karcolódtak, fakultak, egyes fényképek állapota nem volt kifogástalan. Ezért az épnek nem tekinthető felvételek esetében a sérülés típusát rögzítettük az adatbázisban.
 


A felvételek állapotát jellemző besorolások a következők:

Ép: A felvétel teljes felülete fennmaradt és nem tapasztalható rekonstruálhatatlan elváltozás, a felvétel éles és jól exponált 

Felület sérült: A felvétel hordozófelülete megsérült, foltos, kopott 

Hiányos: A felvétel egy része kiszakadt, letörött és elveszett 

Törött: A felvétel eltört, elszakadt, de a teljes felülete rekonstruálható 

Életlen: A felvétel készítésekor nem volt megfelelő a fókusz, vagy bemozdult a fényképezőgép 

Világos: a felvétel túlexponált 

Sötét: A felvétel alulexponált


A megrendelt felvételhez helyreállítás, digitális tisztítás, színkorrekció rendelhető. A korrekciókra vonatkozó igény jelzése:
Kapcsolatfelvétel 

Részletes útmutató az általános szerződési feltételekben olvasható

Webáruház készítés